WindDay 2023 Sjoerd Bartlema interview

WindDay 2023: Samenwerken om impact te maken

Op 15 en 16 juni 2023 vond WindDay plaats; dé beurs in Nederland op het gebied van windenergie en duurzaamheid. Bedrijven binnen de windindustrie krijgen hier de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis met elkaar uit te wisselen. Dit jaar waren we als Iver voor de tweede keer aanwezig met een stand. We spraken hier met Sjoerd Bartlema en Almar Kleefstra over. Over hoe deze dag de doelstellingen van Iver ondersteunt en over de bijdrage die Iver levert aan de windmarkt.

“WindDay is dit jaar in het Aviodrome in Lelystad. Het hart van de Nederlandse windenergie ligt in Flevoland. De Nederlandse WindDay is bedoeld om alle mensen die betrokken zijn in de windindustrie bij elkaar te brengen,” vertelt Sjoerd, CEO van Iver, experts in wind. “Iver wordt een steeds grotere naam in de markt,” vertelt Almar, Business Developer bij Iver. “WindDay is het aangewezen moment om naar buiten te treden en te laten zien waarin wij een bijdrage kunnen leveren aan de windmarkt.”

Bekijk hier de aftermovie van WindDay 2023.

 

Partnerships om ambities waar te maken

WindDay is een belangrijk evenement voor Iver, vertelt Sjoerd: “Op dit evenement kunnen we stakeholders binnen de branche ontmoeten waarmee we samen kunnen werken. We hebben de ambitie om een groter onderdeel van de Nederlandse en Europese windmarkt te worden. We weten dat we door krachten te bundelen onze duurzame ambities waar kunnen maken. Daar hoort een goede samenwerking met partners bij,” legt Sjoerd uit.

 

Maximaal profijt van de wind

“De rol van maatschappelijk verantwoord ondernemen is groot,” aldus Sjoerd. “We proberen onze bijdrage daaraan te leveren door middel van onze dienstverlening; we halen het hoogste rendement uit de windturbines van onze opdrachtgevers. Wind is de energiebron die we meer zouden moeten aanboren om onze maatschappelijke energiebehoefte te vullen. Zon is natuurlijk maar een beperkt aantal uren per dag beschikbaar. Wind is 24 uur per dag aanwezig. Samen kunnen we dit maximaal benutten. Dat is ons streven.”

 

Van demontage tot onderhoud, van Frankrijk tot de Faeröer eilanden

“We zijn betrokken bij de hele levenscyclus van een windturbine, van het bouwen van een turbine tot aan het demonteren, en alles daartussenin.” vertelt Almar. De groei van Iver is volgens hem dan ook op verschillende gebieden terug te zien: “We zien bijvoorbeeld dat we steeds meer groeien op onderhoud en service, met name onshore. Dit is echt een markt die bij ons past. We draaien daarnaast veel verschillende type projecten, on- en offshore. Dit zijn vaak grote onderhoudsprojecten met nieuwe turbines. Daar leren we veel van. Het varieert van demontage tot tandwielkastwissels, van klussen in Frankrijk tot Barbados en de Faeröer eilanden. We worden steeds groter en beter in wat we doen.”

Sjoerd kan dit beamen: “We hebben natuurlijk de fusie van F&B Group en Certion doorgemaakt in 2021. Daarna hebben we Mocotech in Stiens toegevoegd aan het Iver team, maar ook het Spaanse Solvento is onderdeel geworden van de groep. Door deze fusies hebben we een goede samenstelling van kennis die we in huis hebben, zowel in onze dienstverlening, als in kennis van de vele verschillende platformen. Dat maakt ons een sterke partner in de markt.”

 

Samenstelling van de juiste kennis in huis

“Die samenstelling maakt Iver ook juist uniek,” vertelt Almar. “We zijn ontstaan vanuit verschillende bedrijven, met verschillende visies en vooral met uiteenlopende kennis. Dat alles is samengesmolten tot een hechte groep mensen. De aanwezigheid van die diversiteit maakt ons werk leuk en hierdoor zijn we constant bezig met uiteenlopende klussen en werkzaamheden. De ene dag voeren we projecten uit in een ver land, vervolgens sta je in je bouwlaarzen bij de boer in Flevoland.”

“Het werk wat we doen is prachtig. We hebben alleen al het afgelopen jaar veel mooie projecten gedaan,” zegt Sjoerd. “Het gaafste project was een project van 28 windturbines die met hun voet in het IJsselmeer stonden. Echt een prachtig project. Samen met onze opdrachtgevers hebben we dat tot een succesvol eind kunnen brengen. Daarnaast hebben we ook het onderhoud van 16 V90 3 megawatt mogen doen. Dat is ook een heel mooie opdracht voor ons geweest.

 

Met energie werken aan de wereld van morgen

“Bij kunnen dragen aan een duurzame wereld is natuurlijk het mooiste wat er is. Dat vind ik een van de leukste dingen aan mijn baan,” vertelt Almar. “Daarnaast houd ik van de variëteit in het werk. We hebben een mooi bedrijf, een leuke werkplek met heel veel verschillende mensen. Verschillende type monteurs. We hebben ervaren monteurs, waar je veel van kunt leren, maar juist ook veel jonge monteurs die met veel gedrevenheid aan klussen werken.”

“Ik krijg energie van mensen die zich met hart en ziel inzetten voor duurzaamheid, maar ook van mensen die zich inzetten voor ons bedrijf,” zegt Sjoerd. “We zijn altijd op zoek naar de juiste mensen, met kennis van de juiste platforms, op het juiste moment. Zo kunnen we samen aan de wereld van morgen bouwen.”

 

Samen impact maken?

We werken elke dag met energie aan de wereld van morgen, samen met onze opdrachtgevers. Benieuwd hoe wij het hoogste rendement kunnen halen uit uw windturbines? Of zelf aan dit soort gave projecten werken? We komen graag in contact om samen de mogelijkheden te bespreken.