Negen gebruikte windturbines krijgen een tweede leven op Barbados

OUPIA, FRANKRIJK – De windenergiesector blijft zich ontwikkelen. Al enige tijd zien we dan ook een belangrijke ontwikkeling in verduurzaming en groei van deze sector: gebruikte windturbines krijgen een tweede leven in gebieden waar weinig duurzame energie opgewekt wordt, zodat ze een elementaire stroomvoorziening kunnen bieden. Onlangs hebben we een bijzonder project afgerond van een opdrachtgever in Oupia, Frankrijk, dat bestond uit het demonteren en het transporteren van negen windturbines naar het Caribische eiland Barbados. Daar zullen ze naar verwachting volgend jaar opgebouwd worden.

 

Van Oupia naar Barbados

Als Iver, experts in wind, ontzorgen we onze opdrachtgevers met onderhoud, reparatie, inspectie, montage en demontage van hun windturbines. Vaak zien we dat gebruikte windturbines vervangen worden door nieuwere exemplaren. Dit was ook het geval bij één van onze Franse opdrachtgevers. Wat dit project zo bijzonder maakte? Na het demonteren van de windturbines, hebben we ze met speciaal transport naar de haven van Sète vervoerd en vanaf daar worden ze verscheept naar Barbados. Daar zullen ze weer worden opgebouwd, zodat het eiland extra stroomvoorzieningen heeft. Het is een totaaltraject, waarin we begeleiden van de start tot aan het einde

 

Negen NegMicon NM52

Nieuwe windturbines worden steeds groter, efficiënter en rendabeler. Met deze reden worden vaak windturbines van de eerste serie vervangen, zoals bij onze opdrachtgever in Oupia. Deze negen windturbines waren van NegMicon, type NM52.  Op dezelfde locatie zullen nu een serie Enercon’s E82 geplaatst gaan worden met een ashoogte van 70 meter.

 

Een multidisciplinair team

Het project werd uitgevoerd door een multidisciplinair team. Vier weken lang hebben zes Iver experts de demontage in Frankrijk en de montage in Barbados uitgevoerd. De vraag om deze opdracht uit te voeren is uitgezet onder het personeel dat heeft aangegeven dit als een persoonlijke uitdaging te zien. Dit waren voornamelijk seniors, met enkele junioren in opleiding. Goed op elkaar ingespeelde collega’s, die samen de klus klaarden. Daarnaast hebben diverse professionals vanuit Nederland meegewerkt op het gebied van werkvoorbereiding ten opzichte van uitvoering, transport en veiligheid. Ook was een kraan- en transportbedrijf betrokken, evenals een rederij vanuit de haven van Sète voor de verscheping.

 

Een uitdagend project

Het project was een veelzijdig proces dat veel uitdagingen met zich meebracht. Zo moesten veel verschillende partijen op elkaar worden afgestemd. Ook hebben onze professionals bijvoorbeeld hun Frans even goed bij moeten spijkeren om alle benodigde formulieren en officiële documenten in de juiste taal te zetten. Daarnaast bleken de verschillende wet- en regelgeving in Frankrijk en Barbados te verschillen met die van Nederland. Dit alles bracht extra uitdagingen met zich mee, maar ons team van ervaren professionals heeft in samenwerking met alle betrokken partijen de opdracht veilig en efficiënt weten uit te voeren.

 

Samen impact maken?

We werken elke dag met energie aan de wereld van morgen, samen met onze opdrachtgevers. Benieuwd hoe wij het hoogste rendement kunnen halen uit uw windturbines? Of zelf aan dit soort gave projecten werken in het buitenland? We komen graag in contact om samen de mogelijkheden te bespreken.